måndag 11 juni 2007

I do not bloody care!


"10 000 nya blodgivare efterlyses" lyder en artikelrubrik i dagens Svenskan. Det är Stockholms blodcentral som slår larm och varnar om risken för inställda livsviktiga operationer under sommaren om inte, jag, medborgaren, medmänniskan, medsympatisören tar mitt ansvar och går och tappas på lite blod.

Man förklarar att blodbristen är ett resultat av vårens alla storhelger och ovanligt många klämdagar i kombination av vackert väder. Istället för att ta sitt ansvar så har människor på sin ledighet helt enkelt valt att själviskt lapa sol med ett glas rosé i handen istället för en kanyl.

Piss off och försök inte ge mig dåligt samvete!

På geblod.nu kan man läsa att om du: "Är man och har haft sexuellt umgänge med en annan man", så är ditt blod inte välkommet att rädda liv. (Allt tappat blod smittotestas). Man skulle kanske kunna tro att denna landstingssanktionerade diskriminering och lagbrott är en bortglömd kvarleva, en klausul som bara hängt med och råkat undgå en tidsenlig uppdatering. Men nä. Helt nyligt så återbeslutades det att denna regel ska kvarstå. Argumentet är att Sverige exporterar en hel del blod, och att blodspengarna är en viktig inkomstkälla för landstinget. Om bögar och annat löst folk skulle tillåtas smutsa ned döende patienters kärl och vener med sitt byk så skulle flera länder välja att inte köpa svenskt blod och därmed skulle stora summor pengar gå förlorade.

Ja men då så. Om något land inte skulle vilja ta emot niggerblod, ska vi då förbjuda svarta att bli blodgivare? Eller rödhåriga människor.. känns inte deras blod lite fishy? Blaskigt och vattnigt på något sätt tycker jag..

4 kommentarer:

Anonym sa...

Haha ja det har man ju hört att såna där bögar de tar den i rumpan...

Pär Åhlander sa...

Man ska inte tro på allt man hör.

ANNA-LYS sa...

"Det finns inget förbud för homosexuella att lämna blod, det vill säga läggningen som sådan utgör inte hinder för blodgivning. Ingenstans i socialstyrelsens regelverk för blodgivning eller i blodcentralernas informationsmaterial står ordet "homosexuell".
Däremot tillåts inte en man som haft sex med en annan man att lämna blod (oavsett om han betraktar sig som homosexuell eller ej).
Viktigaste orsaken till regeln är att risken för HIV-smitta vid sex mellan män i Sverige fortfarande är hög: 130 av 500 nysmittade med HIV under 2007 fick smittan via sex med annan man. Det är en kraftig ökning jämfört med år 1999 då siffran var cirka 50. Enligt svensk statistik är risken för HIV-smitta för män som har sex med andra män, även om den är liten, mångdubbelt större än för personer som har sexuellt umgänge endast heterosexuellt."


Det är också så att alla blodgivare måste deklarera om de haft sex med ny partner (oavsett läggning) de senaste 3 månaderna. OM vi haft det måste alla tester köras om, dvs vi bemöts som en helt ny blodgivare. Jag tycker med tanke på HIV risken att det är bra att de är försiktiga. Du kan känna dig trygg i Sverige - när du tar emot blod.
Med detta vill jag säga att jag förstår att du blir arg, men samtidigt är jag övertygad om att du tycker att riskanalys är relevant i alla lägen i vårt liv. Du gör själv sådana varje gång du ska gå över en gata - och inte väljer du att gå ut i gatan där trafiken är som intensivast?!?

Kram

Pär Åhlander sa...

Hej Anna.

Jag ser att du hittat ett citat på geblod.nu som du låter agera argument mot mitt inlägg och min åsikt att diskriminering är fel. Får jag fråga dig, om det fanns en regel som sa; "Ugandas urinvånare är hjärtligt välkomna att ge blod, men inte svarta personer". Utesluter man inte då i praktiken Ugandas urinvånare att ge blod? Faktum är att Ugandas urinvånare ÄR svarta, faktum är också att homosexuella män HAR sex med andra män. Att man försöker dölja diskrimineringen med fluffiga formuleringar gör den inte mindre allvarlig. Tvärt om.

Som citatet också berättar utgjorde 130 av 500 nysmittade HIV-patienter män som haft sex med män. Med enkel matematik återstår då 370 personer, med heterosexuell läggning får man väl anta. Detta innebär att fler heterosexuella människor smittas av HIV, vilket tydligen inte hindrar för denna grupp från att bli blodgivare. Vad säger din riskanalys om det?