lördag 9 februari 2008

Att "brås" på..

Apropå Bodil Malmsten så har jag släktforskat lite. Inte på min egen släkt utan på Bodils.

Jean François Régis Cadier invandrade till Sverige från Frankrike år 1852. Han kom senare att grunda Stockholms mest kända och flådiga hotell, nämligen Grand Hôtel. Jean François fick ett gäng barn och barnbarn, däribland Carl Malmsten, en av Sveriges genom tiderna mest berömda och begåvade möbel- och inredningsarkitekter.

Även Carl ynglade av sig och ovannämnda Bodil kunde tilltala Calle, när han levde, farfar.

Bodil, som ju är en mycket välrenommerad poesi-, prosa- och romanförfattare, och som bland annat belönats med Augustpriset, blev 1967 mor till Stefania Malmsten. Stefania är för er som inte känner till henne en vansinnigt duktig och framgångsrik grafisk formgivare. Också hon prestigefyllt prisbelönad.

Dessutom är Bodil moster till Kristoffer Malmsten som är medlem i ursöta svensk-hipp-hopparna Fattaru.

(Om pudelgitarristen Yngwie Malmsten sitter på någon gren i detta framgångsbevattnade släktträd har jag inte lyckats utröna).

Så. Man skulle lätt kunna tro att kreativitet är något som förs vidare genom små kreativitetsgener från generation till generation, men snarare är det väl så att kreativitet är något som måste uppmuntras och födas och bäst sker nog detta genom supportande föräldrar och förfäders. Det har man ju till och med lyckats med i klanen Wahlgren som ju i övrigt helt saknar talang och begåvning.

Inga kommentarer: